Kas ir karantīna?

Foto: Pixabay

Kas ir karantīna?

Karantīna – pilnīga norobežošanās no veseliem cilvēkiem. Šis ir vissvarīgākais drošības pasākums, lai ierobežotu COVID-19 izplatību.
Karantīna (vai tā sauktā “mājas karantīna”) nošķir un ierobežo pārvietošanos tiem cilvēkiem, kuri, iespējams, bijuši pakļauti inficēšanās riskam ar Covid-19, bet jūtas veseli un neizjūt simptomus. 14 dienu karantīna ir obligāta, tās laikā personai jāatrodas mājās, slimnīcā vai īpaši paredzētā vietā. Karantīnu nosaka SPKC epidemiologs saslimušā kontaktpersonām.

KAM JĀIEVĒRO?

Ar Covid-19 saslimušā kontaktpersonai (to nosaka Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs, kas strādā ar konkrēto saslimšanas gadījumu).
Ja epidemiologs ir noteicis personai pienākumu atrasties mājas karantīnas režīmā, jāievēro vairāki noteikumi.

KĀ IEVĒROT?

  • Kontaktpersonai jāatrodas mājās, ģimenes ārsta uzraudzībā.
  • Maksimāli izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem (nedrīkst iet uz darbu, skolu, sabiedriskām vietām u.tml.).
  • Sekot savam veselības stāvoklim (jāmēra temperatūra 2 reizes dienā, jāsazinās ar ģimenes ārstu). Ja parādās tādi simptomi kā paaugstināta temperatūra, klepus, iekaisusi rīkle vai apgrūtināta elpošana, nekavējoties sazinieties ar savu ģimenes ārstu (ja situācija kļūst kritiska, jāzvana 113).
  • Neuzņemt ciemiņus.
  • Lietot medicīnisko sejas masku, ja parādās klepus, drudzis vai apgrūtināta elpošana, izmanto medicīnisko sejas masku, lai neinficētu apkārt esošos cilvēkus.
  • Tīrīt mājokli un izmantot dezinfekcijas līdzekļus, īpaši tīrot bieži izmantojamas virsmas, tualeti un koplietošanas telpas.

CIK ILGI JĀIEVĒRO?

10 dienas kopš brīža, kad pēdējo reizi bija ciešs kontakts ar saslimušo. Mājas karantīnu kontaktpersonas var pārtraukt veicot testu 10. dienā un saņemot negatīvu rezultātu. Ja persona dzīvo kopā ar saslimušo, tad 10 dienu atskaite sākas no dienas, kad slimnieks izveseļojies.

VAI IZSNIEDZ SLIMĪBAS LAPU?

Jā, ja nepieciešams uz karantīnas laiku.

Avots – Slimību profilakses un kontroles centrs
Foto: Pixabay

PDF: Kas ir karantīna? LV, RU, EN