Zinātniskā ekspedīcijā – POĻU KULTŪRAS PĒDĀS – 12. klasei uz Latgali

Vienu mēnesī atpakaļ no 26.04 līdz 27.04 notika zinātniskā ekspedīcijā uz Latgali programmas “Absolventu klases ekspedīcija poļu kultūras pēdās uz Seno Poļu Livoniju” ietvaros, kas bija paredzēta 12.klase skolniekiem. Šajā ekspedīcijā bija iespējama pateicoties poļu vēstniecībai Rīgā un poļu Ārlietu ministrijas finansiālam atbalstam.

Mūsu ekspedīcija turpinājās divas dienas un tās laikā kopā nobraucām apmēram 500 kilometrus, meklējot vietas saistītas ar poļu kultūru un vēsturi. Tā nebija vienkārši ekskursija, bet skolniekiem, sadalītiem darba grupās, vajadzēja prezentēt savus referātus veltītus personāžiem un vietām –  nozīmīgām ne tikai poļu tradīcijai, bet tāpat arī  Latvijas un Eiropas vēsturei.

Pašā sākumā mūsu maršruta pirmā pieturvieta bija Salaspils, kur apmeklējām pazīstamu 17. gs. poļu-zviedru kaujas piemiņas vietu.  Par šo vienu no lielākajām militārām uzvarām senās Žečpospolitas vēsturē ļoti interesanti stāstīji Gabriela Dzene un Daniela Radecka,  uzsverot poļu-kurlandiešu veiksmīgo sadarbību.

Foto 1

Image 1 of 27

Kaujas pie Salaspils (pie Kirholma) piemineklis novietots pēc Polijas vēstniecības iniciatīvas. Patīkamā atmosfērā ātri pieveicām maršrutu, kas mūs šķīra no nākamās mūsu izpētes takas pieturvietas, pa ceļam apbrīnojot gleznainos Daugavas lokus.